Zagłosuj na KGW w Połomi

2013-08-14

Koło Gospodyń Wiejskich z Połomi bierze udział w przedsięwzięciu Dziennika Zachodniego -  "Plebiscyt Smaków". Panie polecają żurek kiszony. Każdy może oddać swój głos i zwiększyć szansę gospodyń na wygraną. Podajemy link, pod którym można głosować.

http://katowice.naszemiasto.pl/plebiscyt/karta/469,zurek-kiszonypolomia,13478,id,t,kid.html

Żurek kiszony, przepis: Do 1/2 litra letniej wody dodać 3 łyżki stołowe mąki żytniej i dobrze wymieszać (najlepiej blenderem lub montewką). Wrzucić skórkę z chleba (z połowy kromki) i odstawić na ok. 20 godzin w ciepłe miejsce do czasu pojawienia się piany. Ponownie wymieszać wszystkie składniki. Składniki: 5 litrów wody, kość rosołowa, pietruszka, marchewka, seler, cebula czosnek, jajka, 200 g śmietany 30 procentowej, sól, pieprz i natka pietruszki. Z wody, kości i jarzyn przygotować wywar, przecedzić i posolić. Do wrzącego wywaru wlać zakwas żurku kiszonego - ok. 1 szklankę. Zagotować. Doprawić pieprzem. Zalać śmietaną kremówką, można dodać posiekaną natkę pietruszki. Jajka ugotować, pokroić w kostkę lub ćwiartki, ułożyć na talerzu i zalać żurem. 

POWRÓT