Wykonaj pączka i odbierz nagrody

2023-02-02

GOKiR Mszana zaprasza do udziału w GMINNYM KONKURSIE NA NAJLEPSZEGO PĄCZKA TRADYCYJNEGO ORAZ PĄCZKA NOWOCZESNEGO. 

Zasady są bardzo proste. Należy usmażyć pączka (w przypadku startu w obu kategoriach pączki) i przynieść 16 lutego (Tłusty Czwartek) do Ośrodka Kultury w Połomi na godz. 17.00.

Tutaj nastąpi rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród. 

Konkurs przeznaczony jest dla mieszkańców gminy Mszana. Komisja konkursowa składa się ze specjalistów kulinarnych spoza gminy Mszana.

Regulamin Konkursu dostępny jest TUTAJ http://gokir-mszana.pl/do-pobrania - koniecznie się z nim zapoznaj.

 

REGULAMIN

  1. Organizator: Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mszanie, 44-325 Mszana, Mickiewicza 92, NIP 647 25 65 994, tel. 32 4720076
  1. Cele konkursu:
  • Rozwijanie umiejętności kulinarnych mieszkańców gminy Mszana
  • Kultywowanie tradycji śląskiej oraz tradycji polskiej
  • Edukacja kulinarna młodego pokolenia
  • Integracja mieszkańców Gminy Mszana.
  1. Tematyka prac konkursowych:

Głównym zadaniem konkursowym jest wykonanie tradycyjnego pączka polskiego. Kategorią towarzysząca jest wykonanie pączka nowoczesnego.  

  1. Warunki uczestnictwa:

Konkurs organizowany jest w dwóch kategoriach:

- pączek tradycyjny

- pączek nowoczesny 

Kategoria: pączek tradycyjny

  • Powinien być wykonany z ciasta drożdżowego z mąki pszennej
  • Kształt: kula mieszcząca się w dłoni (średnica pączka od 4 cm do 10 cm)
  • Smażenie: w głębokim tłuszczu (smalcu, fryturze wołowej, oleju lub ceresie, klarowanym maśle)
  • Nadzienie: konfitura różana lub marmolada wieloowocowa
  • Pączek powinien być lukrowany lub oprószony cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.

Kategoria: pączek nowoczesny

  • Powinien być wyrobem jadalnym
  • Technika wykonania dowolna z zastrzeżeniem, że produkt powinien być usmażony
  • Kształt, rozmiar i zdobienie - dowolne
  1. Uczestnik może zgłosić do konkursu jednego pączka w każdej kategorii.
  2. Pączek powinien być wykonany przez uczestnika konkursu, który potwierdza ten fakt podpisując stosowne oświadczenie.
  3. Organizator nie zapewnia produktów spożywczych niezbędnych do wykonania pączków.
  4. Pączek (pączki) powinien być wykonywany wcześniej (np. w domu) i gotowy przyniesiony na finał konkursu 16 lutego.
  5. Ocena

Komisja konkursowa oceni pączki pod względem:

  • Zgodności wypieków z tematem i zasadami konkursu
  • Smaku
  • Estetyki wykonania i podania
  • Wierności tradycyjnej recepturze (w przypadku pierwszej kategorii)
  • Pomysłowości i efektywności wykonania (w przypadku drugiej kategorii)
  1. Terminy:
    • 16 lutego 2023 - termin zgłoszenia prac (osobiste dostarczenie pączków na godz. 17.00 do dali Ośrodka Kultury w Połomi, ul. Szkolna 17, 44-323 Połomia)
    • 16 lutego 2023 – ocena prac przez trzyosobowe jury (Ośrodek Kultury w Połomi)
    • 16 lutego 2023 – wręczenie nagród (Ośrodek Kultury w Połomi) 
  1. Nagrody
  • Organizator przyznaje po trzy nagrody rzeczowe w każdej z kategorii
  • Nagrodami są m.in. akcesoria kuchenne

POWRÓT