2023-02-02
GOKiR Mszana zaprasza do udziału w GMINNYM KONKURSIE NA NAJLEPSZEGO PĄCZKA TRADYCYJNEGO ORAZ PĄCZKA NOWOCZESNEGO.
Zasady są bardzo proste. Należy usmażyć pączka (w przypadku startu w obu kategoriach pączki) i przynieść 16 lutego (Tłusty Czwartek) do Ośrodka Kultury w Połomi na godz. 17.00.
Tutaj nastąpi rozstrzygnięcie konkursu i wręczenie nagród.
Konkurs przeznaczony jest dla mieszkańców gminy Mszana. Komisja konkursowa składa się ze specjalistów kulinarnych spoza gminy Mszana.
Regulamin Konkursu dostępny jest TUTAJ http://gokir-mszana.pl/do-pobrania - koniecznie się z nim zapoznaj.
REGULAMIN
- Organizator: Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mszanie, 44-325 Mszana, Mickiewicza 92, NIP 647 25 65 994, tel. 32 4720076
- Cele konkursu:
- Rozwijanie umiejętności kulinarnych mieszkańców gminy Mszana
- Kultywowanie tradycji śląskiej oraz tradycji polskiej
- Edukacja kulinarna młodego pokolenia
- Integracja mieszkańców Gminy Mszana.
- Tematyka prac konkursowych:
Głównym zadaniem konkursowym jest wykonanie tradycyjnego pączka polskiego. Kategorią towarzysząca jest wykonanie pączka nowoczesnego.
- Warunki uczestnictwa:
Konkurs organizowany jest w dwóch kategoriach:
- pączek tradycyjny
- pączek nowoczesny
Kategoria: pączek tradycyjny
- Powinien być wykonany z ciasta drożdżowego z mąki pszennej
- Kształt: kula mieszcząca się w dłoni (średnica pączka od 4 cm do 10 cm)
- Smażenie: w głębokim tłuszczu (smalcu, fryturze wołowej, oleju lub ceresie, klarowanym maśle)
- Nadzienie: konfitura różana lub marmolada wieloowocowa
- Pączek powinien być lukrowany lub oprószony cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
Kategoria: pączek nowoczesny
- Powinien być wyrobem jadalnym
- Technika wykonania dowolna z zastrzeżeniem, że produkt powinien być usmażony
- Kształt, rozmiar i zdobienie - dowolne
- Uczestnik może zgłosić do konkursu jednego pączka w każdej kategorii.
- Pączek powinien być wykonany przez uczestnika konkursu, który potwierdza ten fakt podpisując stosowne oświadczenie.
- Organizator nie zapewnia produktów spożywczych niezbędnych do wykonania pączków.
- Pączek (pączki) powinien być wykonywany wcześniej (np. w domu) i gotowy przyniesiony na finał konkursu 16 lutego.
- Ocena
Komisja konkursowa oceni pączki pod względem:
- Zgodności wypieków z tematem i zasadami konkursu
- Smaku
- Estetyki wykonania i podania
- Wierności tradycyjnej recepturze (w przypadku pierwszej kategorii)
- Pomysłowości i efektywności wykonania (w przypadku drugiej kategorii)
- Terminy:
- 16 lutego 2023 - termin zgłoszenia prac (osobiste dostarczenie pączków na godz. 17.00 do dali Ośrodka Kultury w Połomi, ul. Szkolna 17, 44-323 Połomia)
- 16 lutego 2023 – ocena prac przez trzyosobowe jury (Ośrodek Kultury w Połomi)
- 16 lutego 2023 – wręczenie nagród (Ośrodek Kultury w Połomi)
- Nagrody
- Organizator przyznaje po trzy nagrody rzeczowe w każdej z kategorii
- Nagrodami są m.in. akcesoria kuchenne